Grilltips

grillpan-en-benodigdheden

Over het algemeen is grillen ‘gezonder’ dan bakken, omdat je weinig tot geen boter of olie gebruikt, dus dat is al een groot pluspunt! Daar komt bij dat er vaak een rokerige smaak aan het gerecht komt te zitten. Als je daar van houdt, is grillen echt iets voor jou.

Ik moet eerlijk bekennen dat grillen voor mij nieuw was voordat ik in een professionele keuken kwam werken. Ik zag mijn collega’s met alle gemak vlees en aardappels grillen en het lukte ze elke keer weer om er een perfect gevormd ruitje op te krijgen. Na veel tips en trucs lukte mij het ook om die perfecte ruitjes te creëren zonder dat alles uit elkaar viel, verbrandde of aan de pan bleef plakken. Dat gaat jullie ook lukken!

Hierbij de tips. Let wel op dat je pan goed heet moet zijn voordat je iets in de pan legt om te grillen.

Tip 1. Ik neem aan dat je van te voren weet wat je gaat grillen. Per product verschilt het namelijk of je olie gebruikt of niet. Vlees zoals kip en steaks en stevige stukken vis zoals tonijn, kun je gewoon in een droge grillpan grillen. Burgers hebben ook geen olie nodig, mits het een stevige burger is. Dit kan een groenteburger, vleesburger of visburger zijn.

Tip 2. Gebruik een kwastje om de olie over de grillpan te verdelen. Zo’n bakkwastje kost een (paar) euro bij de goedkopere huis-, tuin-, en keukenwinkel. Kies voor een siliconen kwastje, deze gaat bij mij echt al jaren mee. Je kunt een beetje olie in het midden van de pan gieten en deze met het kwastje verdelen, maar dan gebruik je al snel te veel. Beter is de olie in een schaaltje te doen, je kwastje erin te dopen en een dun laagje olie gelijkmatig over de pan te verdelen.

Tip 3. Gebruik een tang met siliconen of plastic uiteinden om je producten om te draaien. Een vork kan ook, maar dan bestaat de kans dat je je pan bekrast en dat zou zonde zijn. Daar komt bij dat een tang meer houvast heeft dan een vork.

Tip 4. Was je grillpan niet af met afwasmiddel of sop, maar alleen met heet water en een afwasborstel. Op deze manier tast je de anti-aanbaklaag minder aan. Is je pan echt heel vies, dan kun je soda met wat water in de pan doen, dit even op het vuur laten koken en de pan een nachtje laten weken. Op deze manier krijg je je pan weer grondig schoon! Eventueel zou je voorzichtig(!) met een houten satéprikker de randjes af kunnen gaan en daar het vuil wegschrapen. Kijk wel uit dat je je pan hiermee niet beschadigd.
(De beste grillpan schijnt een gietijzeren grillpan te zijn, maar deze zijn helaas nogal prijzig.)

Tip 5. Een ruitje op je eten is leuk! Grill je ingrediënt een paar minuten, draai deze 90 graden, grill nog een paar minuten en draai om. Als het goed is heb je nu een ruitje. Zo niet, blijf dan oefenen. Je moet er misschien even de handigheid in vinden.2016-08-09-21-15-50_1476093906578

Vlees en vis
Over het algemeen zijn vlees en vis al vrij vet van zichzelf en heb je dus geen olie nodig om dit te grillen. Bij een minder stevigere vis zou ik wel een dun laagje olie gebruiken.

Aardappels
Bij aardappels raad ik wel olie aan. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat de aardappel aan de pan blijft plakken en dan kun je er beter meteen aardappelpuree van maken. Je kunt ook de aardappels aan beide kanten insmeren met wat olie en ze dan grillen.

Fruit
Bij fruit gebruik ik geen olie omdat ik de combinatie van fruit en olie niet zo zie zitten. Vaak snijd je zelf het fruit wat je gaat grillen, dus snijd het dan niet te dun. Ga je bijvoorbeeld dunne plakjes appel grillen, dan verschrompelen ze en krullen ze op.
Ananas laat heel veel sap achter. Het is daarom handig om na het grillen van de ananas, de pan meteen af te spoelen met heet water zodat het vocht niet aankoekt. Met perzik en andere zoete, sappige vruchten is dit hetzelfde verhaal.

Groente
Bij groenten verschilt het heel veel per soort hoe je het grilt. Ikzelf gebruik zelden olie bij het grillen van groenten, tenzij ik het een lekker smaakje wil geven. Zelf knoflookolie maken is namelijk heel makkelijk en als je daar je groente mee insmeert voor het grillen, trekt die smaak in de groente.
Bij paddenstoelen zou ik wel olie gebruiken, omdat deze heel breekbaar zijn. Als een stuk paprika aan de pan blijft plakken trek je die er makkelijk af. Doe je dit bij een paddenstoel, dan breekt deze vaak doormidden.

Al met al is het dus echt op gevoel hoe je iets grilt. Snijd alles in perfecte dikte en vooral niet te dun zodat het niet opkrult.

Vragen? Stel ze!