Pesto

Als vriendlief na z’n werk boodschappen gaat doen, appt hij mij vaak of ik nog iets nodig heb. Vaak hebben we alles al in huis, maar soms vergeet ik wel eens iets stoms, zoals verse basilicum. Ik vraag dan of hij dat voor me mee wil nemen. Het leuke daaraan is dat hij dan ook meteen een plantje voor me meeneemt, want hij ‘weet niet waar de verse kruiden liggen’. Wij hebben nu twee basilicumplanten in huis, en die dingen groeien als een malle. Dus er zit maar één ding op: pesto maken!

Ingrediënten
5 eetlepels extra vierge olijfolie
3 handjes basilicumblaadjes
3 tenen knoflook
30 gram pijnboompitten
1 theelepel citroensap
Snuf zout

Benodigdheden
Blender of keukenmachine

Bereidingswijze

  1. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan zonder olie of boter tot ze lichtbruin zijn. Schud ze goed om, want ze verbranden heel snel en zwarte pijnboompitten zijn niet zo lekker. Laat even afkoelen.
  2. Meng de overige ingrediënten met de pijnboompitten en mix fijn in een blender of keukenmachine. Als de pesto niet de gewenste dikte heeft, kun je nog wat olijfolie toevoegen om het te verdunnen.

2016-10-10-12-23-29_1476095402036

Dit is een basisrecept voor pesto. De basilicum kan bijvoorbeeld worden vervangen door rucola en de pijnboompitten door cashewnoten. Ook kun je wat (parmezaanse) kaas of edelgistvlokken toevoegen. De mogelijkheden zijn eindeloos! Ga ernaar op zoek en experimenteer erop los.