Een Griekse maaltijd – helemaal vegan

In ons nieuwe huis koken we niet meer op gas, maar op inductie. Dat doet mij natuurlijk alleen maar goed, omdat dit veel duurzamer is dan koken op gas. Alleen ben ik koken op inductie gewoon niet gewend. In ons vorige huis hadden we gas, in mijn ouderlijk huis kookten we op gas en op m’n werk kook ik nog steeds op gas. Nadat ik twee dagen alles aan heb laten branden met inductie omdat dat véél te hard gaat, zei mijn vriend: ‘Mijn ouders hadden altijd al inductie, dus ik ben dat wel gewend’. Mooi, dan kook jij vanavond! En dat deed hij. Hij kookte Grieks (en hij liet de rijst aanbranden. HA!) en het was heerlijk. Ik hoefde alleen maar zelf de salade te maken, de rest deed hij. Ik wil jullie het recept niet onthouden. 

Griekse salade met vegan feta van VioLife

Voor de souvlaki (een soort Griekse gehaktballen)
1 pak Naturli vers plantaardig gehakt
2 eetlepels souvlaki-kruiden (gekocht bij Lidl in de Griekse week. Misschien hebben ze het nog…)
1 ui
1 teen knoflook (knoflookpoeder of knoflookpulp uit een potje kan ook)

Snipper de ui, pers de knoflook en doe in een kom met het gehakt en de kruiden. Kneed alles goed door en maak 8 ballen van het mengsel. Druk ze een beetje plat en grill ze om en om in een grillpan met een beetje olie.

Voor de rijst
200 gram pandanrijst (deze blijft een beetje plakkerig)
1 blik tomatenblokjes
200 milliliter groentebouillon
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, geperst
Zout en peper naar smaak
Olie om in te bakken

Bak de ui en de knoflook in de olie voor een paar minuten. Doe de rijst erbij en roer goed door. Voeg vervolgens de tomatenblokjes en de bouillon toe en laat het zachtjes garen. Voeg naar smaak nog wat zout en peper toe.

Voor de tzatziki
1/2 komkommer
2 takjes munt, fijngesneden
2 tenen knoflook, geperst
1 eetlepel citroensap (mag ook gewoon uit een flesje)
250 gram Alpro Go On plantaardige kwark
Zout en peper

Meng de knoflook met de kwark, de munt en het citroensap. Rasp de komkommer of snijd heel fijn. Roer door het yoghurtmengsel en breng eventueel op smaak met zout en peper.

Voor de salade
1/2 potje zwarte olijven, gehakt
1/2 blok VioLife feta, in blokjes
2 takjes peterselie, fijngesneden
2 takjes munt, fijngesneden
3 tomaten
Citroensap
(olijf)olie
Zout en peper

Snijd de tomaten in blokjes, voeg de olijven, feta, munt en peterselie toe. Meng in een andere kom wat citroensap met olijfolie, zout en peper en besprenkel dat over de salade.

Serveren en bereiden
Maak eerst de tzatziki en de salade. Dit kun je opzij zetten en eventueel een tijdje laten staan in de koelkast. Dan hoef je daar niet meer naar om te kijken!
Maak daarna de rijst. Dit laat je op laag vuur pruttelen zodat het langzaam gaart. Vergeet niet af en toe te roeren. Als je rijst lekker pruttelt, kun je je storten op je kruidige gehakt.
Is je gehakt alsnog eerder klaar dan de rijst? Houd dit dan warm in de oven. Op die manier is alles warm als je het gaat serveren!

Wij aten er ook nog friet bij, en deze hebben we bereid in de AirFryer. Friet klaar maar de rest nog niet? Houd de friet dan warm door je AirFryer op 100 graden te zetten.