Chilisaus

Chilisaus is de bom, als je het mij vraagt. Ik heb veel soorten chilisaus gegeten in m’n leven, maar zelfgemaakt is toch echt het lekkerste! Het kost niet veel moeite om ‘m te maken, wel veel geduld omdat de saus een uur zachtjes moet inkoken. Zet een lekker muziekje op, dans door de kamer en roer af en toe door de saus. Dan is dat uurtje zo voorbij. 😉

chilisaus

Ingrediënten (voor zo’n 700 milliliter saus):

500 gram suiker
1 blik tomaten (425 ml.)
2 rode pepers
4 centimeter gember
6 tenen knoflook
1 theelepel zout
350 milliliter natuurazijn

Benodigdheden:
Keukenmachine
Staafmixer

Bereidingswijze:

  1. Schil de knoflook en de gember en snijd deze in stukjes. Snijd ook de peper in stukken. Doe de gesneden knoflook, gember en peper met de zout in de keukenmachine en maal tot een pasta. (Hoe meer zaadjes van de peper je erbij doet, hoe heter de saus wordt. Ik heb alle zaadjes er gewoon in gelaten. Kun je nou echt niets hebben qua pittigheid, dan kun je alle pitjes weglaten. In dat geval krijg je eerder zoetzure saus dan chilisaus.)
  1. Doe de azijn, tomaten uit blik en de suiker samen met de gepureerde peper in een pan. Pureer eventueel met een staafmixer als je een gladde saus wilt.
  1. Laat 1 uur sudderen op laag vuur. Roer af en toe om. Roer hierbij ook goed over de bodem, anders koekt de saus aan door alle suiker en sta je na afloop een uur je pan te schrobben.
  2. Je kunt de saus warm verwerken in een gerecht, of af laten koelen en koud bewaren in een fles of pot. De saus is een paar weken houdbaar in de koelkast.

 

chilisaus-de-grillende-keukenmeid