Restjesdag

Als ik ergens niet tegenkan, is het het weggooien van eten. Ik zie dat op m’n werk heel veel. Buffetten waar niet alles van is opgegeten en waar we niks meer mee kunnen, of mensen die maar één hap van hun vlees hebben genomen waarvan we de rest dus weg moeten gooien. Sowieso ben je een eikel als je vlees weggooit, maar dat ter zijde.

Persoonlijk probeer ik verspilling van eten heel erg tegen te gaan. Thuis vries ik zoveel mogelijk in, of probeer ik dingen die niet in te vriezen zijn als eerste op te eten.
Recepten kook ik alleen op mijn vrije dagen. Ik ga met nuchtere maag boodschappen doen, kook dan een recept en dat eet ik vervolgens zelf op. Om te proeven, maar ook om meteen te ontbijten. Als ik twee of drie recepten per dag maak, eten we vaak ’s avonds één van de twee en de ander vries ik in of eten we de volgende dag. Maak ik gebakjes of andere dingen, dan neem ik dat mee als ik bijvoorbeeld bij m’n vader op visite ga. Op die manier verspil je niks.

Als ik heel veel groenten over heb, maak ik daar pastasaus of soep van. Dit kun je dan vervolgens weer invriezen en is handig om te hebben als je een keer haast hebt of niets in huis hebt. Wij hebben eens in de zoveel tijd ‘vriezerdag’. Dan schrapen we wat restjes uit de vriezer bij elkaar en daar maken we dan een maaltijd van.

2016-10-08-12-03-27_1476093906047

Neem bijvoorbeeld deze foto. Dit is gemaakt van bijna alleen maar restjes. Linksboven staan bieten, die kun je gewoon koud eten met wat zout en peper. Rechts daarnaast een halve komkommer die ik over had. Daar heb ik slierten van gemaakt en met overgebleven maïs gegeten. Daarnaast ratatouille, daar onder een schnitzel en daarnaast nog wat roerbakgroenten.
In het midden ligt aardappelpuree. Dat had ook rijst of pasta kunnen zijn, ligt er net aan wat ik over heb of waar ik zin in heb. Op deze manier verspil je niks en heb je toch een lekkere maaltijd. Probeer het maar!