Zelfgemaakte friet met hamburger

Op culinair gebied probeer ik veel dingen uit, maar er was één ding wat ik nog nooit had gedaan en dat is zelf friet maken. En dan échte friet van échte aardappel. Geen groentefriet of zoeteaardappelfriet, maar de ‘gewone’ huis-tuin-en-keuken-friet. Dus in dit recept staat centraal: zelfgemaakte friet!
Omdat wij geen frituurpan hebben, heb ik ze in de AirFryer gemaakt, en dat werkt prima. Beter nog dan in de oven. Want ja, ik heb de ene helft in de oven gebakken en de andere helft in de AirFryer. Je moet het zekere voor het onzekere nemen, hé. Bij deze zelfgemaakte friet hoort een lekkere burger en een klodder saus, dus dat ontbreekt ook zeker niet in dit recept. Af en toe zondigen moet kunnen, en daar is dit het perfecte gerecht voor!

Ingrediënten voor 2 personen

1 kilo kruimige aardappelen
2 burgers (of maak deze burger helemaal zelf. Nu je toch bezig bent met alles zelf maken…)
1 ui
2 eetlepels olie
Hamburgerbroodjes
Sla, tomaat, etc.
Saus naar keuze
Zout

Benodigdheden
Oven of AirFryer

Bereidingswijze

  1. Schil de aardappels. Snijd de aardappels in plakken en snijd die plakken in repen, zodat je friet krijgt. Was de frietjes goed en dep daarna heel goed droog. Het beste kun je ze op een theedoek leggen en daar weer een theedoek bovenop leggen en even zo laten liggen. De frieten moeten echt helemaal droog zijn.
  2. Meng de frieten met de olie en wat zout of eventueel wat kruiden. Hussel alles door elkaar en verdeel de frieten over een ovenschaal of in de AirFryer. Niet te veel in één keer!
  3. De frieten in de oven mogen 20 minuten op 200 graden. In de AirFryer 25 minuten op 180 graden. In beide gevallen om de zoveel tijd even omschudden.
  4. Snijd de uien in ringen en grill deze op middelhoog vuur met wat olie om en om tot de ringen zacht zijn. Af en toe omdraaien.
  5. Bak ondertussen de burger. Beleg het broodje met rauwkost naar keuze.
  6. Beleg het broodje met de burger en de gegrilde ui. Serveer met de zelfgemaakte friet en een saus naar keuze.