Wagamama goes vegan

Om heel eerlijk te zijn, had ik voordat ik werd uitgenodigd voor de vegan proeverij, nog nooit van Wagamama gehoord. Na wat onderzoek blijkt dat er in  Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Roermond en Antwerpen restaurants van Wagamama zitten, maar ook in Madrid en Londen. Best een grote keten dus, en daarom extra fijn dat er een vegan menukaart is ontwikkeld.

Omdat ik mezelf nogal sociaal awkward vind én omdat ik het gewoon gezellig vind, neem ik naar zulke evenementen altijd mijn vriend Milan mee. Een andere leuke bijkomstigheid is dat zijn telefoon supermooie foto’s maakt die ik weer kan gebruiken voor m’n blog en Instagram. Win-win-winsituatie.

Er hing een hele relaxte en gezellige sfeer tijdens de proeverij. De executive chef van Wagamama Benelux, Sako, vergezelde ons aan tafel en beantwoordde alle prangende vragen van onze kant. Hij vertelde dat er wat aanpassingen in de keuken nodig waren om alles echt 100% vegan te maken. Denk aan een aparte bakplaat, een aparte frituur, en andere spatels gebruiken dan die er bij vlees en vis gebruikt wordt. Het zijn kleine details, maar wel hele belangrijke! Ook gaat hun vegan-missie veel verder dan spatels en bakplaten. Er is ook gedacht aan de citrusvruchten, die vaak vettig voelen aan de schil omdat er bijenwas op gebruikt wordt. Ook dat is een no-go in het vegan menu van Wagamama en kun je hier dus echt met een gerust hart eten en weet je zeker dat je écht 100% plantaardig eet.

Alle aanwezigen mochten ook een kijkje nemen in de open keuken. We hebben gezien hoe de verschillende gerechten bereid worden, hoe er gewerkt wordt met de aparte frituur en bakplaten en hoe de ‘vegan spatels’ te herkennen zijn. En daarna begon natuurlijk het allerleukste: het proeven!

Bij binnenkomst kregen we een menu én een overzicht van alle nieuwe gerechten, inclusief de ingrediënten. De gerechten varieerden van een curry, ramen, een steamed bun (eigenlijk een open bapao) met aubergine in panko en paddenstoelen, dumplings, salades, pad tai, heel veel gewokte groenten met noodles en een heerlijke saus én als nagerecht de keuze uit twee soorten ijs. En heb ik het al gehad over de 5 verse vegan juices? Genieten geblazen!

Een kijkje in de open keuken van Wagamama Utrecht
Een greep uit de gerechten, vers uit de keuken
Het achterste deel van het restaurant. Er was op meer mensen gerekend, maar vanwege treinproblemen waren we met een kleiner gezelschap dan verwacht. Maar daardoor was het zéker niet minder gezellig!
‘kare burosu ramen’ met silken tofu. Voor mij het eerst in mijn leven dat ik silken tofu at. De chef was er helemaal lyrisch over, maar ik moest heel erg wennen aan de zachte structuur, omdat ik toch gewend ben dat tofu wat stugger is. Het allerlekkerste aan dit gerecht was de grootste hoeveelheid aan paddenstoelen en de udonnoedels. Hoe meer noedels, hoe beter. 😉
‘yasai samla curry’ Dit gerecht wilde ik per se proeven, omdat ik echt gek ben op currygerechten! Ik werd niet teleurgesteld. De curry was (voor Nederlandse begrippen) redelijk pittig en daar houd ik wel van. De toevoeging van tomaten maakte het geheel een stuk frisser.
‘warm chili yasai salad’ Ik begon dit met stokjes te eten, maar het is dus de bedoeling dat je het blad van de sla als lepel gebruikt. De salade bevat onder anderen cashewnoten, chilipepers, knapperige tofu en zoete chilisaus. Ik zou dit gerecht niet snel bestellen als ik het op de kaart zou zien, maar om als bijgerecht met z’n allen te delen werkte het prima.
‘yasai pad tai’ Een heerlijk groentegerecht met rijstnoedels, taugé, gember, knoflook en gefrituurde sjalotten.
‘coconut reika ice cream’ Drie(!) bollen kokosijs met een saus van passievrucht en kokosnootvlokken. Ik vond deze persoonlijk lekkerder dan de ‘leongrass and lime sorbet’, maar gelukkig maar dat smaken verschillen!

Ik wil in de dingen die ik schrijf graag eerlijk zijn en dat ben ik ook. Maar ik kan gewoon weinig negatieve dingen bedenken over deze gerechten. Een bijkomstigheid is dat ik heel erg houd van de Aziatische keuken, dus ik ben een beetje bevooroordeeld. Verder ben ik absoluut geen fan van koriander, en dat zit eigenlijk overal overheen. Voor mij een nadeel, maar smaken verschillen. We hebben mogen zien dat de koks ’s ochtends al beginnen met het plukken van de blaadjes koriander, dus ik voelde me extra lullig dat ik die met liefde geplukte blaadjes elke keer opzij legde.

Omdat Milan en ik zó enthousiast waren, hebben we meteen wat vrienden ge-appt dat we hier heel snel moeten dubbeldaten. Op deze manier kun je namelijk met vleeseters en vega(n)s gewoon naar hetzelfde restaurant omdat er voor beiden genoeg keuze is. Een andere leuke bijkomstigheid is dat de vegan-gerechten heel toegankelijk zijn en dus ook zeker de die hard vleeseter kunnen bekoren.

Zoals ze zelf zeggen, zijn ze pas net begonnen dus laten we hopen op nog meer vegan ontwikkelingen bij Wagamama en dat er maar veel restaurants mogen volgen!