Over het algemeen is grillen ‘gezonder’ dan bakken, omdat je weinig tot geen boter of olie gebruikt, dus dat is al een groot pluspunt! Daar komt bij dat er vaak een rokerige smaak aan het gerecht komt te zitten. Als je daar van houdt, is grillen echt iets voor jou.
Ik moet eerlijk bekennen dat grillen voor mij nieuw was voordat ik in een professionele keuken kwam werken. Ik zag mijn collega’s met alle gemak vlees en aardappels grillen en het lukte ze elke keer weer om er een perfect gevormd ruitje op te krijgen. Na veel tips en trucs lukte mij het ook om die perfecte ruitjes te creëren zonder dat alles uit elkaar viel, verbrandde of aan de pan bleef plakken. Dat gaat jullie ook lukken!
Hierbij de tips. Let wel op dat je pan goed heet moet zijn voordat je iets in de pan legt om te grillen.
Tip 1. Elk product is anders. Een aardappel is bijvoorbeeld anders dan een plak courgette. De aardappel is waarschijnlijk wat dikker gesneden, en moet deze iets langer gegrild worden dan een plak courgette of andere groente. Je kunt bijvoorbeeld ook brood of burgers grillen. Bij brood gaat het er om dat er mooie grillstrepen op komen te staan, maar dat het brood niet aanbrandt. Bij een (groente)burger gaat het erom dat deze warm wordt van binnen, dus zul je deze langer en op minder hoog vuur moeten grillen. Kortom: grillen is ook een beetje gevoel en alle producten goed in de gaten houden. Hoe vaker je het doet, hoe handiger je er in wordt!
Tip 2. Gebruik een kwastje om de olie over de grillpan te verdelen. Zo’n bakkwastje kost een (paar) euro bij de goedkopere huis-, tuin-, en keukenwinkel. Kies voor een siliconen kwastje, deze gaat bij mij echt al jaren mee. Je kunt een beetje olie in het midden van de pan gieten en deze met het kwastje verdelen, maar dan gebruik je al snel te veel. Beter is de olie in een schaaltje te doen, je kwastje erin te dopen en een dun laagje olie gelijkmatig over de pan te verdelen.
Tip 3. Gebruik een tang met siliconen of plastic uiteinden om je producten om te draaien. Een vork kan ook, maar dan bestaat de kans dat je je pan bekrast en dat zou zonde zijn. Daar komt bij dat een tang meer houvast heeft dan een vork.
Tip 4. Was je grillpan niet af met afwasmiddel of sop, maar alleen met heet water en een afwasborstel. Op deze manier tast je de anti-aanbaklaag minder aan. Is je pan echt heel vies, dan kun je soda met wat water in de pan doen, dit even op het vuur laten koken en de pan een nachtje laten weken. Op deze manier krijg je je pan weer grondig schoon! Eventueel zou je voorzichtig(!) met een houten satéprikker de randjes af kunnen gaan en daar het vuil wegschrapen. Kijk wel uit dat je je pan hiermee niet bekrast.
(De beste grillpan schijnt een gietijzeren grillpan te zijn, maar deze zijn helaas nogal prijzig.)
Tip 5. Een ruitje op je eten is leuk! Grill je ingrediënt een paar minuten, draai deze 90 graden, grill nog een paar minuten en draai om. Als het goed is heb je nu een ruitje. Zo niet, blijf dan oefenen. Je moet er misschien even de handigheid in vinden.
Wat kun je allemaal grillen?
Het antwoord op deze vraag is: alles. Je kunt fruit grillen zoals hier deze gegrilde perzik of gegrilde, verse ananas.
Bij gebrek aan een oven kun je zelfs mini pizza’s grillen of een appelflap op de grillpan leggen. Uiteraard is het meest gangbare en het meest bekende, het grillen van groenten. Courgette en aubergine zijn al algemeen bekend, maar wat dacht je van uien, zoete aardappel, paksoi, sla of zelfs witte kool. Mocht je nu echt iets spannends willen doen, kun je altijd nog een gebakje grillen. Want ja, ook dat kan gewoon. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Vragen? Stel ze!