Gegrilde tofuburger

Dit is toch wel een recept waar ik heel erg trots op ben. Het vriendje was thuis toen ik deze burger maakte, en was laaiend enthousiast over hoe het eruit zag. Hij mocht de burger dus (na het maken van de foto!) als eerste proeven. Na de eerste hap had hij het al over restaurantkwaliteit, dus ik voelde me vereerd.
Ikzelf ben absoluut geen tofu-fan, maar op deze manier merk je niet eens dat je tofu eet. Overigens hou ik heel erg van kruidig eten, dus ik raad dan ook flink wat tabasco aan. Tofu is van zichzelf namelijk nogal smaakloos, dus je moet het echt lekker maken met kruiden en andere smaakmakers.
De burger is misschien wat meer werk dan je gewend bent, maar het is absoluut de moeite waard! Helemaal als mijn carnivoor-vriend de burger de hemel in prijst…

Ingrediënten voor 2 burgers:

100 gram tofu
1 rode ui
20 gram paneermeel
1 theelepel paprikapoeder
1 klein blikje tomatenpuree
Tabasco naar smaak
Flinke snuf zout
Peper naar smaak

Voor de saus
1 eetlepel mayo of fritessaus
1 eetlepel ketchup
Een scheutje Vieux / Whiskey / Sherry

En een broodje om de burger op te doen.

Benodigdheden

– Een blender of keukenmachine om alles voor de burger in fijn te malen.
– Een plastic zakje en een dop van bijvoorbeeld een pot pindakaas.

Bereidingswijze:

  1. Snijd de ui grof en de tofu in stukken.
  2. Doe nu alle ingrediënten voor de burger in een blender of keukenmachine.
  1. Je kunt nu met je handen het mengsel tot een burger kneden, maar je kunt dit ook met de dop van een pindakaaspot of een andere pot doen. Leg een plastic zakje in de dop en verdeel het mengsel voor de burger over de dop. Druk het lichtjes aan totdat alle randjes bedekt zijn, en haal met behulp van het zakje je burger er weer uit. Nu is je burger mooi rond gevormd!
  1. Grill de burger om en om een paar minuten.
  1. Ondertussen kun je de saus maken. Doe de mayo en ketchup in een kommetje. Voeg een scheutje vieux, whiskey of sherry toe en roer het goed door. Zet in de koelkast tot je het nodig hebt.
  1. Beleg je broodje met wat sla of andere rauwkost naar keuze en vergeet de saus niet!

 

De saus was een improvisatie, maar wel erg lekker! Heb ‘m zelf met vieux gemaakt, omdat we dat toevallig in huis hadden. (Superhandig, samenwonen met en drankenhandelaar 😉 ). Mocht je geen drank in huis hebben, kun je ook eens proberen de saus op smaak te brengen met wat kerriepoeder.