5x vegan lunch-inspiratie

Als je volledig plantaardig gaat eten, is zoiets makkelijks als een bammetje met kaas niet meer iets wat in je menu past. Er bestaan kaasvervangers, maar als je net begonnen bent met vegan eten, zou ik daar even mee wachten. Bij mij heeft het twee maanden geduurd voordat ik vegan kaas kon waarderen en dat heeft er puur mee te maken dat ik eerst even moest afkicken van de dierlijke kaas. Gelukkig zijn er zó veel vervangers en andere lekkere dingen te lunchen!

1. Een broodje onder de grill

Mijn beste vriendin heeft mij dit ooit geleerd, en sindsdien is dit mijn favo, snelle lunch. Neem een rauw afbakpistoletje, snijd deze open, beleg met wat pesto, ui en tomaat en bak ze even onder een (tosti)grill. Supersimpel en ontzettend lekker. Met het beleg kun je natuurlijk eindeloos variëren. Je zou er zelfs pure hagelslag tussen kunnen doen voor een nieuwe versie van een chocoladebroodje!
Je kunt bijvoorbeeld ook pitabroodjes gebruiken. Let wel op de ingrediënten! Witte broodjes bevatten vaak melk, dus wees je daar bewust van.

2. Soepen

Even snel een blik soep kopen in de supermarkt is als vegan of vegetariër vrij lastig, omdat heel veel soepen dierlijke bouillon, soepballen of stukje kip bevatten. Unox heeft twee soorten tomatensoep die vegan zijn (pittige tomatensoep en de tomatensoep met ui en laurier) maar verder dan dat kom je bijna niet. Daarom maak ik altijd zelf een flinke pan soep en dit vries ik dan in porties in, zodat ik elke dag een lekker soepje heb om de honger te stillen. Dit varieert van groentensoep (met groentebouillon, vermicelli en witte bonen in plaats van ballen), tot pompoensoep en linzensoep. Heb je nou restjes eten over, kun je deze ook prima verwerken in een soep! Beetje pasta of vermicelli erbij en je noemt het gewoon minestrone-soep. 😉

3. Crackers

Tja, dit klinkt misschien simpel, maar soms hoeven dingen helemaal niet moeilijk te zijn. De meeste volkoren of meergranen crackers zijn gewoon vegan en je kunt daar vanalles opgooien. Avocado, pindakaas, pure chocopasta, hummus met komkommer, hagelslag, plakjes banaan, schuddebuikjes (ja, echt), speculoospasta, plakjes tomaat met pesto, beleg van De Vegetarische Slager (filet americain, petit paté en vegan boterhamworst), en zo kan ik nog wel even doorgaan. Een cracker hoeft niet saai te zijn, het is maar net hoe spannend je het zelf maakt.

4. Broodje shoarma

Ja, echt. Dit kan. Vivera heeft plantaardige shoarma en dat is echt zó lekker! Ik bak er vaak nog een uitje en paprika door en maak dan zelf knoflooksaus (van ongezoete sojayoghurt met 2 tenen knoflook en wat bieslook. Zo simpel!) en dan is het genieten geblazen. Je kunt ook zelf shoarma maken en dat is veel makkelijker dan je denkt. Er bestaan sojabrokjes (onder andere van Saheli-Soja) en die kun je zelf kruiden naar smaak. Gebruik ongeveer 30 gram onbereide sojabrokjes per persoon. Hier giet je kokend water bij tot de brokjes net onderstaan. Voeg 1 eetlepel shoarmakruiden toe, roer goed door en laat zo’n vijf minuten staan. Vervolgens verhit je wat olie in een pan en bak je de gekruide sojabrokjes in een paar minuten lichtbruin. Salade, een pitabroodje en je zelfgemaakte knoflooksaus erbij en je weet niet wat je proeft.

5. Pizza, bapao en satébroodjes

Dit klinkt misschien een beetje ongeloofwaardig als je net bent begonnen vlees uit je menu te schrappen, maar als je vegan eet, eet je absoluut niet altijd gezond. Helemaal als je ziet wat er tegenwoordig allemaal voor lekkers op de markt komt! Ik neem de bekendste met je door, uiteraard is er nog veel meer te krijgen!
Lidl heeft twee soorten vegan pizza op de markt gebracht in de smaken bruschetta en verdura. ‘Mijn’ Lidl heeft ze vast in het assortiment en dat is heel gevaarlijk. Mocht dit bij een andere Lidl niet het geval zijn, kun je er gewoon naar vragen. Want: meer vraag naar vegan producten is altijd goed!

Jumbo en Deen hebben vegan bapao. Er staat vegetarisch op de verpakking, maar hij bevat niets dierlijks, dus deze kun je gewoon veilig naar binnen werken. Heel veel Jumbo’s hebben tegenwoordig ook een heel vegan schap waar je je ogen uitkijkt en iemand je portemonnee moet afpakken, want je wilt alles kopen. Het varieert van cheesecake tot vegan kipburgers. Ik ben altijd een heel maandsalaris kwijt als ik daar ben geweest, maar dan geniet wel intens van alles.

Albert Heijn spant de kroon qua snelle vegan producten. Als ik even snel iets moet lunchen maar weinig tijd heb, ren ik daar naar binnen om iets te kunnen snacken, zoals het satébroodje van de Vegetarische Slager, maar ook de focaccia met gegrilde groente of de bruschetta twister. Verder heeft ook vriend Albert een vegan bapao, wederom van de Vegetarische Slager. Ook ligt er van diezelfde slager een kant-en-klaar-maaltijd in de schappen, namelijk een spaghetti. Heel lekker, en zeker lunchwaardig.  

Zo zie je maar dat je als vegan echt niets hoeft te missen als het om een snelle, ietwat ongezonde lunch gaat. Je kunt natuurlijk ook salades, wraps en smoothies lunchen en met alles variëren. Het is soms even aanvoelen wat je wel en niet lekker vindt en of iets vullend genoeg is om je middagtrek te stillen. Maar dat is juist het leuke aan deze hele nieuwe levensstijl, je blijft dingen ontdekken en je moet veel creatiever zijn.
Uiteraard is brood eten ook prima! Die staat niet in het lijstje, maar er is niets mis met een sneetje brood. Let bij wit brood en bij heel licht volkorenbrood wel op de ingrediënten. Melk is een veel voorkomende toevoeging, dus daar moet je in het begin echt alert op zijn.