Borsjtsj (Russische soep) met ‘rundvlees’

Altijd als ik bij oma was en daar bleef eten, had ze ongeveer voor een heel weeshuis aan soep gemaakt. Een Russische soep welteverstaan (ja, ja, ik heb Russische genen. Kom maar door met die wodka!) Deze soep, borsjtsj, was echt de bom. Nadeel is alleen dat de bouillon getrokken wordt van botten en er per pan ongeveer een kilo rundvlees in gaat. Sinds mijn overgang naar vega, heb ik deze soep dus ook niet meer gegeten. Dat is nu zo’n vijf jaar.
Maar, alles is te veganizen! Dus, ik appte oma met de vraag of ik misschien haar recept voor de soep mocht hebben. Even later appte ze terug: “Ik stuur het je op.” Ze voegde daad bij haar woord, want een dag later kreeg ik een envelop en had ze het recept letterlijk opgestuurd. Zo lief!
Ik had Saheli sojabrokjes met rundvleessmaak gekregen, dus die wilde ik verwerken in deze soep. De bouillon trekken van botten heb ik vervangen door een theelepeltje vegan kippenbouillon omdat oma expliciet in haar brief had gezet dat er géén maggi of andere specerijen aan deze soep toegevoegd mag worden, alleen zout! En een recept van oma spreek je nóóit tegen. Na het maken van de soep heb ik meteen een kommetje genomen en ik kreeg allemaal flashbacks naar vroeger. Hij is bijna niet te onderscheiden van de echte. Dit ga ik sowieso veel vaker maken en ik raad jullie aan dit ook te doen. Bedankt, oma!

Ingrediënten

3 liter water
2 rauwe, ongekookte bieten
1 witte kool, gesneden
500 gram aardappels, in blokjes
1 flinke winterpeen, geschild en in blokjes gesneden
2 uien, gesnipperd
1 blikje tomatenpuree
2 blikken gepelde tomaten
1 zak Saheli sojabrokjes met rundvleessmaak
1 theelepel vegan (kippen)bouillon
Zout naar smaak

Bereidingswijze

  1. Schil de bieten en doe in z’n geheel in een pan. Doe hier de drie liter water bij en kook de bieten zachtjes tot ze verkleuren. Haal ze eruit en rasp ze of snijd in kleine stukjes. Voeg de bouillon toe en eventueel nog wat zout.
  2. Doe nu de aardappels, de kool, de uien, de wortel en de tomatenpuree erbij.
  3. Snijd de tomaten uit blik in grove stukken en doe met het sap erbij in de pan bij de rest.
  4. Laat even pruttelen en voeg na zo’n tien minuten de sojabrokjes toe. Laat nog zo’n tien minuten koken tot alles zacht en gaar is. Voeg naar smaak eventueel nog wat zout toe. En niet stiekem wat anders hé, want dat mag niet van oma. 😉

Het is heel veel schil- en snijwerk, maar als je de tijd hebt en je zet een lekker muziekje op, werkt het echt ontspannend en voelt het als een momentje voor jezelf. Ik was alleen thuis en zette een playlist op met alleen maar muziek van Patrick Watson en de tijd vloog. Ik vond het niet eens erg om te doen. En het resultaat mag er écht zijn!