Proeverij van Saheli

Een paar weken geleden kreeg ik een mailtje van Saheli Sojabrokjes met de vraag of ik als De Grillende Keukenmeid aanwezig wilde zijn bij een proeverij. Ik voelde me vereerd en angstig tegelijk. Ik vind mezelf namelijk niet sociaal genoeg om naar zulke evenementen te gaan. Aan de andere kant ben ik groot fan van de sojabrokjes en heb ik er best wat recepten mee gemaakt. Mijn foto is zelfs nog gebruikt op een poster én hun folder! Dus ik besloot alle sociale angst van me af te zetten en samen met mijn vriend een rit van ruim anderhalf uur te maken om in Winterswijk acht gerechtjes te proeven. Allemaal gemaakt van de Saheli sojabrokjes.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het was het ritje meer dan waard! De locatie was top en het team en de oprichters van Saheli zijn ontzettend lieve en vriendelijke mensen. Daardoor waardeer ik Saheli nu nog meer! Ook ben ik helemaal geïnspireerd om weer met sojabrokjes aan de slag te gaan, nu ik heb gezien én geproefd wat er allemaal mogelijk is met dit veelzijdige product.

We begonnen met een salade met hard gebakken sojabrokjes, zodat het deed denken aan spekjes. Dit was een goede binnenkomer!

Saté van sojabrokjes. Zo. Lekker.

Helaas hebben we de uitleg van dit gerecht niet meegekregen, maar wij dachten dat het spinazie was met sojabrokjes als een soort van rundvlees of draadjesvlees erdoorheen.

Chili con Sojabrokjes. Hartstikke lekker op smaak. Daar waren wij het meest door verrast, doordat alles zo lekker gekruid was!

Dit is mijn persoonlijke favoriet: gevulde aubergine met gehakt van sojabrokjes en tomatensaus. Misschien dat het weer door de kruiden komt, maar dit was ZO lekker. En aubergine is natuurlijk ook altijd goed!

Gepaneerde sojabrokjes als een soort kibbeling met vegan (!) crème fraîche!

Dit was toch wel echt de favoriet van het vriendje. Een hamburger gemaakt van sojabrokjes. Qua smaak kwam deze volgens mijn lover heel erg in de buurt van echt vlees, net zoals de structuur. Hij heeft het er nu nog over.

En de laatste gang was bladerdeeg gevuld met groenten, sojagehakt en tomatensaus. Volgens mij was de bladerdeeg gefrituurd, en mijn hoofd sloeg op tilt. Ik wil zo veel dingen met gefrituurde bladerdeeg maken nu.

Als allerallerlaatste kregen we nog wat vers fruit. We hebben ontzettend genoten en was het zo mooi en leuk om te zien hoe iedereen van Saheli zijn en haar ziel en zaligheid in het product heeft gestopt. Hierdoor gun je het ze nog meer.

Binnenkort zijn de sojabrokjes te koop in de Vegan XL schappen bij Jumbo. Ik zou het kopen. Mocht je dan nog inspiratie nodig hebben, ga dan naar de website van Saheli of klik op de recepten hieronder.

Gevulde aubergine met sojagehakt

Worstenbroodjes (deze vielen supergoed in de smaak bij m’n familie. En ook bij mijzelf, trouwens.)

Russische soep uit mijn jeugd met ‘rundvlees’

Shoarma van sojabrokjes

Ik ga nu even brainstormen over wat ik nog meer ga maken met de producten van Saheli. Ik ben zó geïnspireerd geraakt, dat is echt niet normaal.