Platbrood op Italiaanse wijze

Bij zelf brood maken denk je misschien aan minutenlang kneden, urenlang rijzen, en daarna wéér kneden. Daar is absoluut niks mee, maar platbrood is de ideale oplossing om snel lekkere broodjes op tafel te krijgen. De basis is yoghurt, zelfrijzend bakmeel en een snufje zout. Voeg daar elk ingrediënt naar keuze aan toe, en er gaat een wereld aan variaties voor je open. Nog een voordeel van dit brood is dat je geen oven nodig hebt, maar je ze rauw in de (grill)pan kunt bakken en ze zo veel makkelijker gaar worden.

Benodigdheden
Grillpan of koekenpan
Bakkwastje
Deegroller

Ingrediënten voor 10 kleine broodjes
230 gram ongezoete sojayoghurt
300 gram zelfrijzend bakmeel (+ extra om het aanrechtblad mee te bestuiven)
Een snuf zout
80 gram olijven, fijngesneden
60 gram zongedroogde tomaten, fijngesneden
2 tenen knoflook, geperst
Een scheut olie
Gedroogde Italiaanse kruiden

Bereidingswijze

  1. Meng de sojayoghurt met de olijven, knoflook, zongedroogde tomaten en het zout. Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en kneed alles goed tot het een elastisch deeg wordt.
  2.  Verdeel het deeg in tien stukken en draai er balletjes van. Bestuif de deegroller en het aanrechtblad met wat zelfrijzend bakmeel en rol de deegballetjes met behulp van de deegroller uit tot een rond en plat broodje.
  3. Verhit ondertussen de (grill)pan op het vuur tot deze goed heet is. Zet dan het vuur laag.
  4. Doe de olie in een bakje (dit kan eventueel ook de olie van de zongedroogde tomaten zijn) en voeg een eetlepel Italiaanse kruiden toe aan de olie. Roer goed door.
  5. Leg de broodjes zonder boter of olie in de hete pan. Besmeer de bovenkant van de broodjes met wat olie met behulp met een bakkwastje. Draai de broodjes na een paar minuten om en besmeer ook de andere kant met wat olie. Bak ze ook nu weer een paar minuten. Als ze ietwat bol komen te staan en goudbruin kleuren, zijn ze gaar.

Serveer eventueel met wat pesto of tapenade. Het brood kan zowel warm als koud gegeten worden en is na bereiding nog een aantal dagen houdbaar in de koelkast.