BBQ-groentespies

Een groot nadeel (vind ik) aan plantaardig of vegetarisch eten, is barbecuen en gourmetten. Je ligt eigenlijk altijd jouw stukje groente of vegaburger in andermans vleessappen te bakken, terwijl je dat juist niet wilt. Bij gourmetten heb je vaak wel je eigen pannetje, maar als je op zo’n grillplaat moet bakken, ben je echt de Sjaak. Ik heb daar echt een hekel aan. Superlief als men dan groente voor je haalt, maar houd dan ook rekening met die sappen (toch?!).
Barbecuen net zo. Mijn vader heeft altijd een ‘vega-hoekje’ voor me, waar hij dan mijn maïs of burger grillt. Vriendlief doet dit ook. Als ik er dan een stukje kip tegenaan zie liggen is het een kwestie van niet nadenken en gewoon dooreten. Uiteraard kun je ook niet van iedereen verwachten dat ze mee-eten met jouw groentespies.
Lang verhaal kort: ik neem vaak eigen spullen mee als we gaan barbecuen. Deze spiezen zijn heerlijk om gewoon te grillen, maar ook supersimpel te maken voor een barbecue. Wedden dat jouw vleesetende vrienden en familie jaloers zijn op jouw groentespies?

Ingrediënten (voor zo’n 10 spiesjes)
½ blok tofu
1 kleine rode ui
1 zoete aardappel
½ courgette
½ paprika
4 bosuien
5 champignons
10 cherrytomaten

Benodigdheden

10 satéprikkers

Bereidingswijze

  1. Leg de satéprikkers in een bak met water en laat deze weken. Anders zit je straks splinters te eten.
  2. Schil de zoete aardappel, snijd in vieren en kook deze kort (zo’n 5 minuten).
  3. Laat de tofu uitlekken en dep droog met wat keukenpapier
  4. Snijd de champignons doormidden en de bosui, courgette, ui en paprika in grove stukken.
  5. Haal de aardappel uit het water en snijd in stukken. Snijd vervolgens ook de tofu in stukken.
  6. Rijg van alle soorten groenten en de tofu een stuk aan een spies.
  7. Verhit een grillpan met een klein beetje olie en grill de spiezen om en om tot ze gaar zijn. Breng om smaak met peper en zout en garneer eventueel met wat peterselie of andere kruiden. Deze groentespies doet het ook goed op de barbecue!

Nog meer inspiratie nodig voor de barbecue? Hieronder nog wat tips.

Gegrilde kool en spruitenspies
Maak je eigen barbecuesaus
Coleslaw on the siiiide
En wat is een barbecue zonder knoflooksaus? Hallo.