Zelf brood bakken

Als er iemand op de wereld is die er niet zonder brood kan, is het mijn lieve vriendje. Er is geen één dag voorbij gegaan in die acht jaar dat we samen zijn, dat ik hem geen brood heb zien eten. Een koolhydraatarm dieet wordt zijn dood, zonder twijfel.
Wat mij opvalt, is dat er altijd duizend ingrediënten in een brood uit de supermarkt zitten. Daar hou ik niet van, dus ik besloot zelf een brood te bakken. Dit is de allereerste keer in mijn leven dat ik zélf een brood gebakken heb zonder kant-en-klare broodbakmix en het is in één keer gelukt! Dat mag serieus in de krant, want dingen als taarten, cakes en andere dingen die in een oven bereid moeten worden, mislukken de eerste drie keer altijd bij mij, dus dit is uniek. Eén voordeel: als het mij zo makkelijk af gaat, kan iedereen het! Nóg een voordeel: onze oven is maar 30 bij 30 centimeter, dus je hebt echt geen high-tech bakkersoven nodig om een brood te bakken. Gewoon proberen dus!

Ingrediënten
500 gram volkoren bloem
400 milliliter lauwwarm water
7 gram gist (gewoon zo’n zakje uit de supermarkt)
100 gram zaden (Ik gebruikte lijnzaad, sesamzaad en chiazaad, maar de keuze is geheel aan jou!)
Een snuf zout

Benodigdheden
Engelengeduld, of kleine (huishoudelijke) klusjes die een uur van je tijd in beslag nemen
De oven op 200 graden
Een schoon aanrecht, of een siliconen matje (zoals op de foto hieronder), om op te kneden
Een beslagkom
Een natte theedoek
Bakpapier en een bakplaat

Dat roze ding is m’n deegmatje. Scheelt weer dingen van het aanrecht schrapen.

Bereidingswijze

1. Meng de bloem, de zaden, gist en het zout en leg op een hoopje op het aanrecht. Maak een kuiltje in het midden en giet daar het lauwwarme water in. (Dit water mag absoluut niet te heet zijn, omdat je gist dan niet meer werkt!)

2. Nu komt het leukste gedeelte: Kneden! Het kneden duurt zo’n tien minuten tot een kwartier. Het deeg moet elastisch aanvoelen en je moet het uit elkaar kunnen trekken zonder dat het snel kapot scheurt. (Als je een mixer met met deeghaken hebt, gaat dit honderd keer sneller.)

3. Vorm de deeg tot een bal en doe in een kom met de natte theedoek erover. Zet weg op een warme plek, zoals in de vensterbank. Laat nu een uur rusten. Op dit moment ging ik douchen, een wasje draaien, strijken, m’n haar doen, m’n snor harsen… Als je nog kleine klusjes moet doen, is dit het moment. 

4. Als het goed is, is je deegbal na een uur rusten verdubbeld in grootte. Kneed het nog even goed en vorm het brood zoals je het wilt. Dit kan rond zijn, maar ook ovaal. Maak eventueel nog wat snedes aan de bovenkant van het brood met een mes, zodat je een vorm krijgt in je brood. Als je nog zaden over hebt, kun je deze ook op de bovenkant van het brood plakken.

5. Gaar het brood nu zo’n 40 minuten in de oven op 200 graden. Als je op de onderkant van het brood klopt en het klinkt hol, is je brood goed. Geniet er van!