Erwtensoep (+ een oosterse variant)

Het is jullie misschien niet ontgaan, maar het is koud buiten. Ik kan me niet meer herinneren wanneer ik het voor het laatst warm heb gehad.  Vanaf het moment dat ik ’s ochtends opsta tot het moment dat ik naar bed ga: ik heb het alleen maar koud. Gelukkig bestaat er winters voedsel wat goed vult en je ook lekker opwarmt van binnen. Erwtensoep is daar een perfect voorbeeld van. Een dikke, goedvullende soep die we eigenlijk alleen maar eten als het winter is.
Bij erwtensoep denk je misschien aan veel vlees en bouillon trekken van botten. Dit alles is absoluut niet nodig. Mijn vriend is sinds kort vega (yesssss) en was een echte erwtensoepliefhebber. Ik maak het tegenwoordig zonder vlees voor hem, en het enige wat hij mist is het ‘vettige’ maar qua smaak vindt hij het prima. Nou, en als hij het al zegt… 😉

Ingrediënten:
1/4 knolselderij
1 prei
2 winterpenen
1 ui
2 laurierblaadjes
Bladselderij
500 gram spliterwten
1 liter water
1 liter groentebouillon
(Je kunt ook een erwtensoeppakket gebruiken van bijvoorbeeld Jumbo, Lidl of Albert Heijn. Daar zitten de verse ingrediënten al in en hoef je alles alleen nog maar te snijden en te bereiden.)
Zout en peper naar smaak
Maggi (optioneel)
Taugé (optioneel)
Vega rookworst (optioneel)

Bereidingswijze
1. Spoel de spliterwten schoon en doe deze in een grote pan met het water, de bouillon en de laurier. Laat voor zo’n 60 minuten zachtjes koken. Houd het goed in de gaten! Als je het te lang laat borrelen, koekt de bodem aan en heb je aangebrande stukjes in je soep zitten. Blijf dus regelmatig goed roeren, ook over de bodem. Schep eventueel schuim van de soep af.
2. Snijd ondertussen de prei in ringetjes, schil en snipper de ui, schil en snijd de wortel in plakjes en schil ook de knolselderij en snijd deze in blokjes. Snijd ook de bladselderij fijn.
3. Als de erwten 60 minuten gekookt hebben, kun je het laurier eruit halen en de gesneden groenten en bladselderij toevoegen. Roer wederom goed door en blijf ook goed roeren, óók over de bodem! Laat zachtjes borrelen voor zo’n 20 minuten. (Als je de soep te dik vindt, kun je nog wat water toevoegen.)
4. Bereid nu de rookworst. Deze kun je bakken of in stukjes grillen. Roer op het allerlaatste moment de rookworst erdoor.
5. Breng de soep op smaak met peper, eventueel zout en een flinke scheut Maggi smaakmaker.

Voor een extra dimensie (ja, ja) kun je op het laatste moment nog een klein bakje taugé toevoegen en deze twee minuten mee laten warmen. Top af met nog wat taugé en gebakken uitjes (uit zo’n potje). Zo geef je een verrassend oosters tintje aan je erwtensoep!

Kom gezellig langs op Facebook en Instagram!