Paasrecept: quiche zonder ei met gegrilde prei

Dat ik een veganistische levensstijl hanteer, betekent niet dat iedereen dat moet doen. In mijn ogen is dat natuurlijk de perfecte wereld, maar het is niet reëel om dat te verwachten van de hele mensheid, omdat wij stomweg opgevoed zijn met het idee dierlijke producten te moeten eten. (En leeuwen eten toch ook vlees?!)
Ik ben begonnen met De Grillende Keukenmeid omdat ik wil laten zien dat je lekker, snel en makkelijk een vega(n) maaltijd op tafel kunt zetten en dat je daar écht geen dierlijke producten bij nodig hebt. Ik ben de site niet begonnen om te provoceren, maar ik wil toch even iets kwijt.
Volgend weekend is het Pasen en ik zie mensen in de supermarkt nú al dozijnen eieren inslaan. Dat doet me pijn.
Officieel staat Pasen voor de wederopstanding van Jezus, maar tegenwoordig vieren wij Pasen om de lente en nieuw leven te vieren. Eieren staan symbool voor nieuw leven, dus denkt de mensheid ‘Fok it, wij vieren nieuw leven door het symbool van nieuw leven gewoon op te eten!’ Krom, toch?
Ik hoor je denken: ‘Ja maar, we eten toch eieren die niet bevrucht zijn dus dan kan dat toch geen kwaad?’ Dan denk ik verder. Horen wij wel onbevruchte eieren te eten? Elke maand laten mijn onbevruchte eieren zich ook los, maar ik kan mijn vriend er dan echt niet van overtuigen om dan even lekker ‘pussy te eaten’ als je begrijpt wat ik bedoel, zelfs niet als ik het kook of bak, wat we dus met het ei van een kip wel doen. Ik hoor je weer denken: ‘Ja maar, je mag een mens niet vergelijken met en kip want wij zijn zoogdieren en leggen geen eieren.’ Ja, klopt. Goed punt.
Wat wij gemeen hebben met kippen, is dat we allebei gevoel hebben en niet graag in een klein hokje zitten. Daar valt niet over te discussiëren.
Een ander ding wat er achter eieren schuilgaat, en waar mensen niet veel over nadenken, is dat alleen de hen eieren legt. Wat gebeurt en dan met de haantjes, lieve mensen? Zij zijn namelijk nutteloos voor de mens, want ze leggen geen eieren dus valt er geen geld aan ze te verdienen. Dus hoppaaaa, hoe biologisch of vrije uitloop jouw eieren ook zijn, de haan gaat dood. Binnen 24 uur worden ze vergast of door een versnipperaar geflikkerd. Je kent ze vast wel, van die schattige, kleine, gele, fluffy babyvogeltjes. Per jaar zijn dit er 40 miljoen. (Lees maar even.) Dus geniet lekker van je symbool van het nieuwe leven, zou ik zeggen.
Een ei-vrij Pasen kan geen kwaad en daar ga je echt niet dood aan, en die schattige kuikentjes ook niet. Daarom heb ik dit recept gemaakt. Een quiche zonder ei en zonder dierenleed. Dát is pas een goed begin van de lente en een fijne manier om nieuw leven te vieren.
Ingrediënten voor de quiche zonder ei
2 preien
1 rode paprika
200 gram kikkererwtenmeel (gewoon te koop in de supermarkt)
300 ml water
2 eetlepels edelgistvlokken (optioneel)
1 teen knoflook
Zout en peper
Olijfolie
Benodigdheden
Oven / Bakvorm / Bakpapier (optioneel)
Bereidingswijze
 1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng het water, de edelgistvlokken, het kikkererwtenmeel en 1/2 theelepel zout in een kom. Roer goed door met een garde en zorg dat er geen klontjes ontstaan. Laat 20 minuten staan.
 2. Snijd ondertussen de paprika in kleine blokjes en de gewassen prei in de lengte doormidden. Grill drie van de vier helften prei op laag vuur. Snijd de helft die overblijft in kleine stukjes. Meng de paprika en de kleingesneden prei door het beslag. Knijp ook de teen knoflook uit boven het beslag en roer alles goed door. Breng daarna op smaak met flink wat peper en zout. Voeg nog wat water toe als het beslag te dik is, maar maak het beslag ook niet te dun!
 3. Doe bakpapier in een bakvorm. Heb je geen bakpapier, vet de bakvorm dan in met wat olie. Verdeel het beslag over de vorm en leg de gegrilde prei er bovenop en druk deze lichtjes in het beslag.
 4. Verwarm nu voor zo’n 40 minuten in de oven. Druppel er wat olijfolie overheen voor het opdienen. Serveer met eventueel een lekkere salade en geniet van je quiche zonder ei!

ei-vrije quiche

3 Comments

 1. Simone schreef:

  🙂 Ik doe momenteel mee met de 30 dagen vegan challenge enne… ik snap het wel hoor van die kuikentjes. Heb het gezien ergens in een film. Daar draait je maag echt van om. Ik ben nog niet helemaal ei-vrij moet ik bekennen. Ik ben nog druk aan het experimenteren en ja natuurlijk nu pas 10 dagen of zo vegan dus effe wennen. Maar dit ziet er lekker uit! Ik heb trouwens vandaag een soort vegan eiervervanger ontvangen MyEy.
  Geen idee nog hoe het werkt. Ken jij dat toevallig?

  1. Sorry, zie je reactie nu pas!
   Sinds ik ooit een kaasvervanger heb gegeten welke absoluut niet beviel, ben ik gestopt met het vervangen van zuivelproducten en ook ei. Als het nep-ei of nep-kaas is, maar het smaakt er wel naar vind ik dat op één of andere manier raar haha.
   Dus nee, nog nooit een vervanger gebruikt voor ei! Eigenlijk ook nog nooit nodig gehad, eerlijk gezegd.
   Bevalt de vervanger wel? En hoe gaat het nu me de challenge?

Reacties zijn gesloten.