Tarte tatin met gegrilde appel en kaneelijs

Mijn vriend is een echte zoetekauw, misschien nog wel meer dan ik. IJs, chocola, koekjes, taart, cake… Hij heeft het soms liever dan een zak chips terwijl ik eigenlijk alleen maar chips wil tenzij ik ongesteld ben. Nu jullie dit weten, snappen jullie misschien ook beter waarom hij me vroeg “Kun je ook niet een keer een nagerecht maken?”
We zijn gaan nadenken over hoe een dessert tot stand kon komen mét een grill-element erin. En zo werd de tarte tatin met gegrilde appel geboren.
Het is in wezen een omgekeerd appeltaartje met dezelfde ingrediënten als een appelflap. Het proberen waard!
Let op! Het ijs heeft minstens 12 uur tijd in de vriezer nodig! Maak dit dus een dag van te voren.

2016-10-18-14-33-23_1476794582807

Ingrediënten

Voor de taart
2 appels
6 plakjes bladerdeeg
200 gram suiker
100 gram (room)boter
Kaneel naar smaak

Voor het ijs

250 ml (plantaardige) melk
250 ml (plantaardige) room
Heel veel kaneel
Suiker

Benodigdheden

Voor de taart

Kleine rechthoekige ovenschaaltjes (Die van mij zijn 11×17 cm)
Steelpan
Voorverwarmde oven op 200 graden

Voor het ijs

Blender, staafmixer of keukenmachine

Bereidingswijze tarte tatin

  1. Leg de plakjes bladerdeeg verspreid ergens neer en laat ze ontdooien.
  2. Laat de boter smelten in een steelpan en voeg het suiker toe. Zet het vuur laag en laat het suiker langzaam oplossen tot het de kleur van karamel heeft. Dit duurt een tijdje. Roer ondertussen goed door. Haal het direct van het vuur af als het de juiste kleur heeft, anders verbrandt het! Dit is je karamel
  3. Schil de appels, snijd in plakjes, verwijder pitjes en harde stukken en grill de plakjes appel om en om zonder olie of boter.
  4. Verdeel de karamel over de schaaltjes. Leg daarop de plakjes appel en vouw er per schaaltje twee plakjes bladerdeeg er overheen. Vouw de randjes goed naar binnen.
  5. Laat zo’n 20 minuten garen in de oven tot de bladerdeeg lichtbruin is.

Bereidingswijze kaneelijs

  1. Meng de room en de melk en laat het een nachtje staan in de vriezer.
  2. Doe het bevroren mengsel in een keukenmachine of blender tot het de structuur van ijs heeft.
  3. Voeg kaneel toe tot het ijs bruinig ziet. Voeg naar smaak wat suiker toe.
  4. Je kunt dit eventueel weer invriezen totdat je het gaat serveren.

Keer het schaaltje met de tarte tatin voorzichtig om op een bord en laat de karamel er overheen druipen. Serveer met het kaneelijs en eventueel wat slagroom of vruchten.

2016-10-18-14-40-07_1476794582378

Karamel is mijn vijand. Voor mij was dit de tweede keer en ik had er echt trauma’s aan. Toen ik een nog een niet-ervaren hobbykok was, besloot ik mijn vinger in de hete karamel te steken om te proeven of deze al goed was. Geloof me, doe dit niet. De gloeiend hete massa werd hard rondom mijn vinger en ik heb een week lang met een enorme blaar op m’n vinger rondgelopen. Proef het voorzichtig met een lepel, en pas op dat je je tong niet verbrandt. Als het eenmaal op het taartje zit, is dit risico er (gek genoeg) niet meer.

Ik had de karamel wél te lang op het vuur laten staan omdat ik met honderd dingen tegelijk bezig was, waardoor deze ietwat aangebrand was. Niet lekker.

Hopelijk maken jullie dit recept veel beter dan ik. Ik ben er benieuwd naar!