Vegan chocoladetaart met botercrème en chocoladeglazuur

M’n lover en ik kijken veel kookprogramma’s. Op Netflix staat nu een hele serie online van een soort van MasterChef-achtig programma, maar dan met alleen maar taarten en desserts. Ikzelf ben én geen zoetekauw én geen bakker, maar alles zag er zo indrukwekkend uit, dat ik bijna zin kreeg om allerlei taarten te gaan bakken. Afgelopen vrijdag was m’n vader jarig, een mooie gelegenheid om alle opgedane kennis in de praktijk te brengen en een chocoladetaart te bakken met laagjes én glanzend glazuur. Maar dan wel alles helemaal vegan, natuurlijk. Het heeft me wat bloed, zweet en tranen gekost, maar het resultaat mag er best zijn. Omdat ik jullie ook zo’n groot succes gun, hierbij het recept.

Voor de taart
1 kilo bloem
2 zakjes bakpoeder (2x 16 gram)
1 theelepel zout
600 gram suiker
360 milliliter olie
2 eetlepels azijn
2 zakjes vanillesuiker
1 liter sojamelk
100 gram cacaopoeder

Benodigdheden
2 bakblikken, ingevet
Een mengkom

Beredingswijze
1. Meng alle droge ingrediënten met elkaar, maar houd de cacaopoeder apart.
2. Meng ook alle natte ingrediënten met elkaar, maar houd 100 milliliter sojamelk apart
3. Doe de droge ingrediënten in een kom, en voeg de natte ingrediënten daar aan toe. Blijf goed roeren om klontjes te voorkomen.
4. Doe de helft van het beslag in een bakblik en zet opzij. Meng de cacao met de 100 ml. sojamelk en voeg toe aan het overgebleven beslag. Roer goed door en stort dit in het andere bakblik. Bak de taarten ongeveer 40 minuten op 180 graden.

De botercrème
2 pakjes plantaardige boter
1 bus poedersuiker
150 gram cacaopoeder
100 ml. chocolade sojamelk

Benodigdheden
(Hand)mixer

Bereidingswijze
1. Klopt de boter met de mixer luchtig en voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe. Meng alles goed door. Voeg vervolgens de cacaopoeder toe en mix het nog een aantal minuten tot het een luchtig mengsel is.
2. Voeg als laatst de chocolademelk toe en meng alles goed door elkaar.

Het glazuur
200 gram pure chocolade
115 gram gecondenseerde kokosmelk
170 gram suiker
1 zakje agaragar (ongeveer 8 tot 10 gram)
145 gram water

Bereidingswijze
1. Doe de agaragar in een kom en voeg zo’n zes eetlepels water toe. Zet het weg.
2. Zet een steelpan op het voor en doe de suiker, melk en het water in de pan. Roer alles goed door op middelhoog vuur tot de suiker helemaal gesmolten is. Voeg daarna de agaragar toe en roer alles goed door.
3. Breek de chocolade in stukken, en voeg toe aan de steelpan. Haal de pan van het vuur, en laat de chocolade zonder te roeren smelten in het mengsel. Dit duurt zo’n tien minuten. Daarna kun je het doorroeren. Maal alles fijn met een staafmixer. Haal deze NIET omhoog, want op deze manier komen er bellen in je glazuur en dat staat niet zo mooi. Haal het mengsel daarna nog door een zeef, zodat je zeker weet dat je een glad glazuur hebt.

De afwerking

Nu is het tijd om je taart in elkaar te zetten! Zorg ervoor dat beide taarten goed afgekoeld zijn. Snijd ze allebei horizontaal doormidden en stapel ze op zodat je om en om chocolade- en natureltaart hebt. Ik deed ook nog wat jam tussen alle lagen, voor extra smaak en extra effect. Besmeer daarna de hele buitenkant van de taart met de botercrème, ook de zijkanten. Op deze manier kun je de taart aan alle kanten ‘recht breien’, ook al is deze scheef (zoals bij mij het geval was). Als je er de ruimte voor hebt, kun je de taart een paar uur in de vriezer zetten, zodat de botercrème goed uithardt en je deze vervolgens veel beter in een mooie vorm kan boetseren met een scherp mes.

Als laatste stap gieten we het glazuur over de taart. Zorg ervoor dat je glazuur niet te heet is, omdat anders je boterlaag wegsmelt. Is je glazuur te koud, dan is het minder vloeibaar en dus moeilijker te verwerken. Zet je taart op een omgekeerde kom met daaronder een groot bord of bakplaat, zodat je keuken geen zooitje wordt. Giet het glazuur over de bovenkant van de taart en probeer er zo min mogelijk aan te zitten. Het glazuur doet z’n werk wel. Als je te veel gaat helpen, wordt je glazuur niet mooi glad. Als je de randen van de taart wilt versieren, is nu je kans! Doe dit als je glazuur nog ietwat vloeibaar is, want als het is uitgehard lukt dit niet meer. Ik plakte wat vlokken op de rand, maar je kunt je fantasie de vrije loop laten.

Kom gezellig langs op Facebook en Instagram!