Samenwerking: vegan quiche

Een tijdje geleden maakte ik een vegan quiche voor Veganicious.nl en die ben ik hier dus helemaal vergeten te delen. Schandalig, niet waar?

Ik zou eigenlijk meer tijd moeten besteden aan samenwerkingen met blogs, sites en/of bedrijven, maar ik weet gewoon niet hoe ik dat aan moet pakken tenzij iemand mij benadert of ik een oproepje zie. Dan ben ik er als de kippen bij. Maar goed, hieronder het recept voor een eivrije, vegan quiche.

 

Ingrediënten en benodigdheden

1 prei, in ringen gesneden
1 klein blikje mais
40 gram diepvrieserwten
250 gram kikkererwtenmeel
250 milliliter plantaardige room (water kan ook!)
150 milliliter water
Zout, peper en provençaalse kruiden
1 rol vers bladerdeeg


Springvorm (ingevet)
Mengkom
Voorverwarmde oven op 200 graden

 

Bereidingswijze

  1. Verdeel de bladerdeeg over de springvorm tot deze helemaal bedekt is, ook de zijkanten. Je kunt dit ook met plakjes (diepvries)bladerdeeg doen. De hoeveelheid is afhankelijk van de grootte van je springvorm. Plak de bladerdeeg goed tegen de randen en zet vijf minuten in de oven.
  2. Doe 200 gram kikkererwtenmeel in een kom en meng dit met 150 milliliter water en 200 milliliter plantaardige room. Roer goed door tot er geen klontjes meer in zitten. Voeg nu de prei, erwten en mais toe aan het beslag en roer nog een keer goed door. Breng op smaak met wat zout en peper.
  3. Doe het kikkererwtenmengsel in de springvorm op het bladerdeeg.
  4. Meng de overige 50 gram kikkererwtenmeel met de overgebleven room en een scheutje water. Giet dit weer in de springvorm, zodat de meeste groente bedekt is.
  5. Strooi er wat provençaalse kruiden overheen en zet 60 minuten in de oven op 200 graden. De binnenkant hoeft niet keihard te zijn. Een beetje zacht, maar wel stevig is perfect. De vulling verhard nog een beetje naarmate de quiche afkoelt.

Variatietips:

  • Welke plantaardige room je gebruikt, is aan jou. Elke variant is mogelijk in dit recept. Ik gebruikte haverroom van Oatly. Liever geen gluten, dan kun je sojaroom gebruiken. Liever geen soja? Dan is rijstroom ook een optie! Liever geen room? Gebruik dan alleen water, dat heeft hetzelfde effect.
  • Als je de quiche helemaal glutenvrij wil maken, kun je het bladerdeeg weglaten en alleen kikkererwtenmeel gebruiken. Doe dan wel wat bakpapier in je springvorm, zodat je kikkererwtenmeel niet blijft plakken aan de randen!
  • Uiteraard is er ook eindeloos te combineren met de groenten. Maak eens een Mexicaanse quiche met mais, kidneybonen en tomaat. Of een Italiaanse variant met een eetlepel pesto door je kikkererwtenbeslag.