Gemarineerde tofu van de grill

Toen ik net aan mijn vega-avontuur begon, vond ik tofu niet te nassen. Een saai, sponzig goedje zonder enige smaak. Ik gooide het toen wel eens door wokmaaltijden heen, maar viste het er vervolgens altijd weer uit omdat ik het toch niet lekker vond. Maar, smaak verandert in de loop der jaren. Het is nu nog steeds niet mijn favoriete eten, maar ik kan het wel meer waarderen dan voorheen. ‘Scrambled tofu’ als ontbijt of gemarineerde tofu als diner. Prima te nassen dit, helemaal als je zo’n lekkere marinade hebt als deze.

Ingrediënten

Een blok tofu van 200 gram (uitgelekt)
1 eetlepel ketjap
1 eetlepel sambal
1 eetlepel olie
1 teen knoflook
4 centimeter gember

Bereidingswijze

  1. Meng de ketjap, sambal en de olie in een kom. Pers de knoflook er boven uit. Schil de gember, snijd deze in kleine stukjes en voeg ook toe.
  2. Snijd de tofu in plakken en leg in de marinade. Schep wat marinade over de tofu en draai de tofu om totdat deze goed gemarineerd is.
  3. Zet zo’n 10 minuten opzij zodat de smaken goed in kunnen trekken. Dit hoeft niet, het kan ook langer of korter. Verhit een grillpan op het vuur en grill de tofu zo’n 2 minuten aan elke kant, afhankelijk van hoe dik je de plakken hebt gesneden.
  4. Je kunt nu eindeloos variëren met wat je bij de tofu gaat eten. Ik wokte wat taugé en bamboescheuten met een beetje sojasaus en at er satésaus, atjar, cassave kroepoek en chilisaus bij. Net een mini-rijsttafel! 😉