Risotto met gegrilde pakketjes en radijs-wortelsalade

Ooit kocht ik een supermooi, zwart bord bij die ene Zweedse woonwinkel, maar ik kon geen enkel gerecht vinden waar dat bord mooi bij stond. Maar na lang alles op dit zwarte bord pleuren, is het gelukt. Aanschouw hierbij het eerste gerecht met het zwarte bord dat al máánden in de kast ligt: Risotto.
Risotto maken is trouwens echt heel erg makkelijk. De basis is rijst bakken en wat wijn en bouillon erbij. De ingrediënten die je er vervolgens bij kunt doen zijn eindeloos. Zelfs restjes die je over hebt, kun je nog verwerken in een risotto. Ik hield ‘m simpel met knoflook, ui en tuinerwten.

Ingrediënten

Voor de salade
1 peen
Een stuk of 6 radijsjes
3 eetlepels wittewijnazijn
2 eetlepels suiker

Voor de risotto
Risottorijst
1 klein flesje wijn
Bosui
1 handje diepvrieserwten
1 ui
1 teen knoflook
Plantaardige room (Ongeveer 200 ml.)
Bouillon

Voor de pakketjes
1 courgette (of aubergine)
1 blikje tomatenpuree
1 ui
Italiaanse kruiden
Zout en peper

Benodigdheden
Een muffinvorm of een andere kleine, ronde vorm.

Bereidingswijze

  1. Snijd de radijsjes in plakjes. Schil de wortel en snijd deze met een dunschiller, kaasschaaf of spirelli in slierten. Meng de wittewijnazijn met de suiker en roer tot de suiker is opgelost.  Meng de radijsjes en wortel door dit mengsel en zet zo lang in de koelkast, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
  2. Schil en snijd de ui en knoflook en bak deze in een hapjespan. Voeg hierna de risotto toe en bak mee tot de rijstkorrels glazig zijn. Blus af met bouillon en witte wijn. (Volg hiervoor de aanwijzing op de verpakking, omdat het afhangt van de hoeveelheid risotto die je gebruikt.) Voeg ook het handje diepvrieserwten toe en laat op laag vuur sudderen.
  3. Snijd de courgette met een kaasschaaf in plakjes. Bestrooi beide kanten van de plakken met een beetje zout en grill de plakken om en om.
  4. Bak ondertussen een gesneden ui. Voeg na een paar minuten de tomatenpuree toe en bak het even mee. Breng vervolgens op smaak met zout, peper en Italiaanse kruiden.
  5. Leg een plak gegrilde courgette in de muffinvorm. Leg er nog een paar aan de andere kanten overheen, totdat de bodem bedekt is. Schep wat tomatenpuree met ui en kruiden in de vorm, en vouw de plakken dicht zodat het een pakketje wordt.
  6. Voeg de room en de bosui toe aan de risotto en roer nog even goed door.

Serveer de risotto met de pakketjes en de radijs-wortelsalade.