Probeersel: kaas van Simply V

Omdat de vegan producten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond schieten, offer ik mij al te graag op om ál deze nieuwe dingen te proberen. Uiteraard is dit geheel geschreven naar mijn smaak, dus een negatief oordeel betekent niet dat het product verbannen moet worden, integendeel. Juist een reden voor jou om het zelf te proeven en te merken hoe erg smaken kunnen verschillen. Dit keer als probeersel: kaas van Simply V.

Omdat ik nooit een groot fan ben geweest van brood, hoef ik nooit zo na te denken over broodbeleg, simpelweg omdat ik het niet gebruik. Heel af en toe neem ik wel een cracker, maar vaak met wat boter, tomaat, komkommer, hummus of avocado. Een broodje kaas bijvoorbeeld mis ik daardoor ook niet, en hoef ik dus ook niet te vervangen.
Wat ik wél altijd lekker vond, is gesmolten kaas over de pizza, door de pasta of over ovenschotels en lasagne. Niet te veel dat je amper kan slikken door de homp kaas die je in je hoofd hebt gestopt, maar gesmolten kaas met mate kon ik altijd wel waarderen.
Gelukkig heb ik een vriendje die af en toe nog in Duitsland komt en dan allerlei vegan dingen voor me meeneemt. Qua vegan producten in de reguliere supermarkt loopt Duitsland namelijk ver voor op Nederland. Vriendlief nam geraspte kaas van Simply V mee en dat besloot ik over een groentelasagne te gooien. Het resultaat en wat ik er van vond? Dat lees je zo.

Het product: Simply V veganer Smelzgenuss
Prijs: €3,49 voor 225 gram
Waar te koop: Voornamelijk in Duitse supermarkten, maar als je het even opzoekt is er een aantal webshops in Nederland die het verkopen
Ingrediënten: Amandelen, water, zetmeel, kokosolie, zout, aroma, verdikkingsmiddel: methylcellulose, plantenproteïne, kleurstoffen uit wortel en appel, conserveringsmiddel: ascorbinezuur
Gebruik: Het is toepasbaar als smeltkaas, dus je kunt zelf invullen hoe je het wilt gebruiken
Oordeel: De allereerste vegan smeltkaas die ik probeerde was de pizzasmeltz van Wilmersburger. Deze smolt helaas niet, maar werd heel hard als een korst. De smaak was wel prima. Later leerde ik dat er altijd iets van vocht nodig is om plantaardige kaas te laten smelten. Tip voor de volgende keer!

Bij het opentrekken van de zak kaas van Simply V rook het ook veel kaziger dan de Wilmersburger die ik eerder had. De smaak van de ongesmolten kaas was ook veel pittiger.
Ik gebruikte de kaas als topping voor lasagne. Hij smelt heel goed, veel beter dan de kaas van Wilmersburger. Ik nam vol enthousiasme een hap van de lasagne en dacht toen: GADVERDAMME! Veel, en veel te kazige smaak voor mij. Klinkt misschien gek, maar neutrale kazen vond ik altijd prima, maar pittigere kazen kon ik nooit echt zo waarderen, vandaar dat ik dit ook niet fantastisch vind. Mocht je wél van een pittige kaassmaak houden, dan is dit de ideale kaasvervanger voor je, die ook nog eens perfect smelt over je lasagne!