Een heerlijk etentje + recept geïnspireerd door dat etentje

Even totaal iets anders dan wat er normaal op deze site staat. Ik ga het namelijk hebben over een etentje.

Afgelopen zaterdag hebben we met een superleuk gezelschap van 7 personen gegeten bij Bistro Vischmarkt 49 in Harderwijk. Er was vooraf bij het reserveren gemeld dat er één veganist (moi) mee kwam en dat was geen probleem. Het restaurant staan er om bekend dat je relatief goedkoop zeven gangen kunt eten. Ze maken gebruik van seizoens- en streekgebonden producten en voordat alles op tafel komt, kun je aangeven wat je absoluut niet lust, zodat daar rekening mee gehouden kan worden. Verder heb je geen idee wat je krijgt, dus dat is er het leuke aan!

Uiteraard was ik die avond de ‘moeilijke patiënt’ aan tafel. Tenminste, zo voel ik me altijd. Als je vegetarisch eet, is dat vaak nog makkelijk en krijg je voornamelijk geitenkaas en pasta. Maar alles helemaal plantaardig is een uitdaging. Maar, de gastvrouw verzekerde mij dat het helemaal goed ging komen en dat ik gewoon met de rest mee kon doen. Ik was benieuwd!

Voor de nieuwsgierige mensen onder ons, hier de gangen:
1. Carpaccio van komkommer en tomaat (De rest kreeg zalm ingelegd in visgelei. Je had het gezicht van m’n zusje moeten zien toen ze haar eerste hap nam! :’) Was bij haar geen succes, de rest vond het heerlijk.)
2. Tartaar van rode bieten (De rest kreeg rundertartaar, dus in feite at ik gewoon mee)
3. Champignons in bierbeslag met knoflookolie (ZO LEKKER! De rest kreeg boeuf bourgignon met een hoedje van bladerdeeg)
4. Tomatensoep (De rest een wildsoepje)
5. Gegrilde groenten op een bedje van wilde spinazie (Wat de rest hier kreeg ik ben ik vergeten… Iets met vis en een gepocheerd eitje, in ieder geval.)
6. Gevulde paprika (De rest kreeg biefstuk)
7. Een gigantisch bord met aardbeien en mango sorbetijs (De rest tiramisu, aarbeienbavarois en roomijs)

We hebben een ontzettend gezellige avond gehad en ik was ook met een leuk gezelschap, maar heb ook zeker overheerlijk gegeten. Voor één van de eerste keren voelde ik me niet de lastige persoon, maar was ik welkom en kreeg ik heerlijk te eten, en niet iets wat snel in elkaar was geflanst.

Ik was het meest onder de indruk van de champignons in bierbeslag. Had dat nog nooit gegeten, maar man, wat is dat lekker! De tafelgenoten waren ook jaloers en wilden zelfs ruilen van gerecht. Vandaag heb ik dat thuis geprobeerd te maken en ik ben niet ontevreden! Het is in ieder geval heel makkelijk, en had ik de ingrediënten voor het beslag al in huis.

Het recept:

Ingrediënten
2 bakjes champignons
1 flesje bier (300 ml)
225 gram bloem
1 el sesamzaad (optioneel)

Benodigdheden
Frituurpan of een wok met een flinke laag zonnebloemolie

Bereidingswijze

1. Verhit de olie in een wok of verwarm de frituurpan. Borstel ondertussen de champignons schoon.
2. Doe de bloem en sesamzaad in een kom en voeg al roerend het flesje bier toe, tot je een stevig beslag krijgt.
3. Haal de champignons door het beslag zodat ze goed bedekt zijn en frituur deze zo’n 6 minuten tot ze goudbruin zijn. Af en toe keren zodat alle kanten goed gebakken worden.
4. Serveer met een knoflookolie of deze knoflooksaus.

Ik vond de sesamzaad eigenlijk niet zo veel toevoegen, dus die kun je weglaten of er meer van in doen. Overigens heb ik gewoon een flesje Heineken gebruikt. Ik mocht van m’n lieve vriendje een speciaalbiertje pakken, maar dat vond ik zonde. Verder heb ik me op het moment dat ik dit schrijf al helemaal misselijk gegeten aan deze dingen, dus ik vraag me af of ik het ooit nog kan eten haha!

Meer recepten of een kijkje achter de schermen? Like De Grillende Keukenmeid op Instagram!