Pompoensoep met naanbrood

In plaats van De Grillende Keukenmeid, had ik ook De Herfstige Keukenmeid kunnen heten, want herfst is mijn favoriete seizoen.
Dit is niet alleen omdat de dagen dan net zo donker en grauw worden als mijn ziel (geintje) of omdat het huis dan weer vol mag staan met appel-kaneel-geurkaarsen, neen, lieve mensen, maar mijn favoriete groente is dan weer volop aanwezig, namelijk: de pompoen! Het is misschien een klein beetje een vergeten groente, maar je kan er zó veel mee! Ik eet soms een hele pompoen uit de oven in m’n eentje weg (wel in stukken gesneden dan hé), maar je kunt het verwerken in een groentecurry, stoofschotels, pasta, soep, noem maar op.
Pompoensoep is daarom ook altijd het eerst wat ik maak zodra ik mijn grote, oranje vrienden weer in de supermarkt zie liggen. Toen ik deze soep maakte begon het halverwege als een malle te regenen. Dat moet een voorteken zijn, toch?
Op deze foto heb ik de meeste reacties gehad toen het recept nog niet online stond. Een lieve collega heeft zelfs al een voorproefje gehad en de soep al gemaakt en ze was er enthousiast over! Wees niet bang om ‘m te maken, mijn hele familie en zelfs mijn lieve vriendje zijn allemaal weg van deze soep terwijl ook zij in het begin sceptisch waren. En als ze dan ergens anders pompoensoep proberen zeggen ze achteraf altijd: “Die van jou is veel lekkerder.” Dat jullie het even weten. 😉

2016-10-18-14-34-32_1476794582732

Ingrediënten

1 pompoen
300 gram wortel
2 tenen knoflook
2 uien
250 mililiter (soja)room
Olie
1 liter bouillon
30 gram peterselie
1 eetlepel kerriepoeder
Zout en peper naar smaak
Peterselie
Crème fraîche (optioneel)

Benodigdheden

Een heel scherp mes om de pompoen te snijden. Dit ga je echt niet redden met een aardappelschilmesje.
Staafmixer

Bereidingswijze

  1. Snijd de pompoen doormidden en verwijder de zaden met een lepel.
  2. Snijd de pompoen in stukken, leg ze met de schil omhoog op een ovenschaal en doe 30 minuten in de oven op 200 graden. Op deze manier gaar je de pompoen al een beetje en is de schil makkelijker te verwijderen. Uiteraard kun je ook de schil verwijderen als de pompoen nog rauw is, maar dat is echt een $*&#$!# werk.
  3. Schil en snijd de ui en knoflook en bak deze met wat olie tot ze glazig zien. Voeg de kerriepoeder toe. Snijd de wortels in grove stukken en voeg deze ook toe.
  4. Doe vervolgens de geschilde en gesneden pompoen erbij.
  5. Roer alles even door en doe de bouillon de room erbij. Laat zo’n 15 tot 20 minuten zachtjes koken. Pureer daarna met de staafmixer.
  6. Garneer de soep met wat peterselie en eventueel een eetlepel crème fraîche. Serveer eventueel met naanbrood. (Klik hier voor het recept)

2016-10-18-14-31-35_1476794582657

Ik hou er van als de soep nog iets dikkig is. Als je de soep dunner wilt, kun je simpelweg wat water, bouillon of extra room toevoegen om ‘m te verdunnen.
De soep is ook gewoon in te vriezen! Handig om te bewaren voor een later moment of om heel je vriezer vol te proppen met pompoensoep.