Kikkererwtenballetjes

Ik bedacht dit en in mijn hoofd klonk dit als iets unieks. Dus hup, ik aan de slag. Alle verhoudingen opschrijven, lekker bezig met koken, kikkererwten malen en toen bedacht ik me: ‘Shit, dit is toch eigenlijk gewoon falafel?’ Ik hou mezelf graag voor de gek, dus nee, dit is geen falafel. Dit zijn kikkererwtenballetjes met dragon. Dragon heeft zo’n uitgesproken smaak, ik vind het heerlijk. Helaas wordt het vaak met vis gebruikt en dat eet ik al jaren niet meer. Dus waarom dan geen kikkererwtenballetjes met dragon? Genieten, echt! En niet te veel dragon, jongens, anders wordt het echt te veel. Zelfs als je er gek op bent.

Ingrediënten

1 blik kikkererwten, uitgelekt (400 gram)
1 kleine ui of een halve grote ui, in stukken gesneden
2 tenen knoflook
Flinke snuf zout
Snuf peper
1 theelepel gedroogde dragon
50 gram kikkererwtenmeel
4 eetlepels water
2 flinke eetlepels bloem (optioneel)

Benodigdheden

Keukenmachine
Frituur of diepe (wok)pan met olie

Bereidingswijze

  1. Doe de uitgelekte kikkererwten samen met de ui, knoflook, dragon, zout en peper in de keukenmachine en maal tot alles glad is.
  2. Meng nu de kikkererwtenmeel met de eetlepels water tot een stevig beslag. Dit beslag mag niet te waterig zijn.
  3. Doe de kikkererwten uit de keukenmachine in de kom met kikkererwtenmeel en roer alles goed door.
  4. Draai ballen van het mengsel en rol deze eventueel door wat bloem voor een knapperige korst. Frituur de ballen zo’n vijf minuten tot ze lichtbruin gekleurd zijn. Serveer met wat ketchup of met deze zoete chilisaus.

Uiteraard kun je de ballen ook platdrukken en deze bakken in een pan. Waarschijnlijk werkt het in de oven ook wel, maar ik zou niet weten hoe lang ze dan moeten. Als je dat geprobeerd hebt, laat je me dat dan weten?
Glutenvrij? Vervang de bloem voor kikkererwtenmeel of laat de bloem helemaal weg.

Kom gezellig langs op Facebook en Instagram!