Probeersel: vegan ricotta

Het hele plantaardige eten is voor mij eigenlijk geen probleem, behalve als het op het vervangen van kaas aan komt. En nee, niet elk product hoeft vervangen te worden, maar soms mist er gewoon iets. Ik stuitte een tijdje geleden op een recept van vegan ricotta, welke maar twee simpele ingrediënten bevat. Klonk te mooi om waar te zijn, dus ik besloot het uit te proberen.

De allereerste keer dat ik (bewust) ricotta at, was toen ik net samenwoonde en zelf lasagne ging maken met pompoen en ricotta. Ik at toen al vegetarisch, was geen keukenprinses en wilde het zo makkelijk mogelijk maken allemaal. Ricotta was een totaal nieuw woord voor me, en lasagne had ik ook nog nooit zelf gemaakt. De receptenkaartjes van de Albert Heijn, die praktisch bij ons om de hoek zat, waren mijn inspiratie en daarmee meteen mijn redder in nood. Want hey, als student elke keer zelf nieuwe dingen verzinnen voor het avondeten ging te ver.

Het bovenstaande moment met de lasagne en de ricotta is naar mijn idee het begin geweest van het koken leuk gaan vinden. Pas op dat moment ging ik er echt open voor staan om ook nieuwe dingen te proberen en zelf dingen te maken in plaats van allerlei dingen uit pakjes en zakjes te maken. Vandaar dat ricotta wel iets is wat ik heb gemist, omdat het (gek genoeg) een speciaal plekje heeft in mijn hart.

Ingrediënten

500 milliliter ongezoete sojamelk
½ koffiekopje azijn

Bereidingswijze

Eigenlijk is het heel simpel. Je kookt de sojamelk en voegt daarna pas de azijn toe, zodat de melk gaan schiften. Haal de pan van het vuur, roer alles goed door en giet het door een zeef. Alles goed aandrukken zodat al het vocht eruit is en voilà je leedvrije ricotta is daar!

Recept

1 courgette
1 handje spinazie
Cherrytomaten
Zelfgemaakte ricotta
Satéprikkers

  1. Snijd de courgette in repen en grill deze om en om. Bak ondertussen de spinazie en snijd de cherrytomaten door de helft.
  2. Rol de plakken courgette op en rijg ze aan een prikker. Serveer op een bedje van gewokte spinazie, cherrytomaten en bestrooi met je zelfgemaakte ricotta

Eindoordeel

Tja, ik moet je eerlijk bekennen dat ik het lastig vind om er een oordeel aan vast te knopen. Eigenlijk smaakt deze ricotta naar niks, maar dat is bij de echte ricotta ook wel het geval. De structuur is minder stevig, maar in bovenstaand recept is het prima te doen. Ik wil het sowieso nog een keer gaan maken om het te proberen in zelfgemaakte ravioli.